Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

        Σε αντίθεση με το Kung Fu  που χαρακτηρίζεται ως έντονης μορφής αεροβική άσκηση, και βασίζετε στην εξωτερίκευση της δύναμης, στην εκρηκτικότητα, στις εναλλαγές μαλακής και σκληρής δύναμης κατά την εφαρμογή των μαχητικών τεχνικών και στην ταχύτητα εναλλαγής των κινήσεων κατά την διάρκεια εκτέλεσης μιας τυπικής φόρμας, το Tai Chi Chuan  ασκείται κατά κύριο λόγο, για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία μας, ως ήπιας μορφής αναζωογονητική άσκηση, και είναι ιδιαίτερα απλό στην εκτέλεση, δίχως να απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες κατορθώνοντας έτσι, να ισορροπεί τέλεια το σώμα και το πνεύμα, με μια διαρκή, αδιάκοπη και ρέουσα κίνηση.

        Το Tai Chi είναι η πιο διάσημη και η πιο ευρέως ασκούμενη από τις εσωτερικές πολεμικές τέχνες δίνοντας έμφαση στην απόλυτη χαλάρωση και είναι ουσιαστικά μια μορφή διαλογισμού ή αυτό που ονομάζεται «διαλογισμός εν κινήσει».

        Ήταν το απόρρητο μυστικό λίγων κινεζικών οικογενειών για σχεδόν 1.000 χρόνια και οι ρίζες του χρονολογούνται σχεδόν στην αρχή του κινεζικού πολιτισμού.

        Επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ενέργειας (chi) του ασκούμενου και στη εκμάθηση του πως να κατευθύνει την κίνηση και την ροή της, σε ολόκληρο το σώμα.

        Η συγκέντρωση, η σωστή στάση του σώματος, ο έλεγχος της αναπνοής, η πνευματική χαλάρωση, η τέλεια αρμονία μεταξύ πνεύματος και σώματος, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ισορροπίας, της καρδιαγγειακής υγείας και της ευελιξίας,  καθώς και η αύξηση της αντοχής και της δύναμης των μυών και των οστών, είναι μερικά από τα οφέλη της εξάσκησης στο Tai Chi.  

        Εξίσου σημαντική όμως με τα αδιαμφισβήτητα ιατρικά του οφέλη, είναι και η αποτελεσματική εφαρμογή του ως σύστημα αυτοάμυνας. Οι τεχνικές του, έχουν πραγματική και ουσιαστική εφαρμογή, γιατί δεν στηρίζονται στην μυϊκή δύναμη του ασκούμενου, αλλά στην χειραγώγηση της δύναμης του αντιπάλου, καθιστώντας το έτσι, μια πανίσχυρη πολεμική τέχνη.

        Γυμναστείτε  λοιπόν, ήρεμα και αποτελεσματικά, αντιμετωπίστε το στρες, και νιώστε την ιδιαίτερη σωματική και πνευματική υγεία που μόνο το Tai Chi μπορεί να σας χαρίσει. 

        Παρόλο που το Tai Chi είναι γενικά ασφαλές, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε προβλήματα με τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη ή την καρδιά σας, εάν είστε έγκυος, εάν έχετε κατάγματα ή εάν έχετε σοβαρή οστεοπόρωση.

Slow Form, Fast Form, Two Men Form, Buddha Sabre, 7 Star Sword, Cloudy Fan, Qigong, Power Training, Pushing Hands, Self Defence, Fighting Techniques, Free Fighting.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ

        Το σώμα πρέπει να είναι ισορροπημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμοποιεί την ελάχιστη  δυνατή μυική δύναμη, με αποτέλεσμα να διατηρεί τις στάσεις του.

        Η κατανομή του βάρους στα πόδια πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Οι μύες του προσώπου πρέπει να είναι χαλαροί, σχηματίζοντας ένα απαλό χαμόγελο.

        Η ενέργεια πρέπει να ρέει ελεύθερα σε όλο το σώμα. Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ένταση ή «σφίξιμο», θα έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του τσι.

        Όταν το τσι ρέει  ελεύθερα, το σώμα είναι σε θέση να κινηθεί ως σύνολο. Και όταν απαιτείται έκρηξη, περισσότερη δύναμη μπορεί να παραχθεί με αυτό τον τρόπο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

        Το μυαλό πρέπει να είναι αφοσιωμένο και συγκεντρωμένο στην φόρμα, από την αρχή μέχρι το τέλος για να αφομοιωθεί κάθε κίνηση.

        Ο ασκούμενος πρέπει να παραμένει «ισορροπημένος», ένα με το έδαφος και να έχει απόλυτο  έλεγχο των μυών του, καθ' όλη την εκτέλεση της.

        Κάθε κίνηση είναι εξίσου σημαντική, τόσο η προηγούμενη καθώς και η επόμενη και δεν πρέπει να υπάρχουν μεταβολές στην ταχύτητα κατά  την διάρκεια της εκτέλεσή της.

        Αγαπήστε το κάθε λεπτό από την αρχή μέχρι το τέλος της εκτέλεσης. Μην προσπερνάτε τη μία στιγμή απλά για να πάτε στην επόμενη.

        Μην κινείτε τα πόδια σας γρηγορότερα από τα χέρια σας. Κατευθύνετε τις κινήσεις σας χρησιμοποιώντας το μυαλό σας και όχι την μυική σας δύναμη.

        Η έμφαση στη σωστή στάση του σώματος και στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνει την ένταση και την πίεση στους σπονδύλους.

        Η βελτίωση της στάσης του σώματος, βελτιώνει παράλληλα τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και απομακρύνει τις εντάσεις από την πλάτη.

        Όλες οι φόρμες του Tai Chi έχουν ένα κοινό σκοπό: διαφοροποιούν το φορτίο που δέχονται οι αρθρώσεις αυξάνοντας τη ροή του φυσικού λιπαντικού και των θρεπτικών ουσιών μέσα σε κάθε άρθρωση, με συνέπεια αυτές να αποκτούν μεγαλύτερη ευκολία και ελευθερία κίνησης.

        Οι συνεχόμενες με ροή κινήσεις μιας τυπικής ρουτίνας Tai Chi, υποκρύπτουν έναν απίστευτο αριθμό περιστροφών όλων των αρθρώσεων.  Ο λαιμός, οι παλάμες, οι ώμοι, οι αγκώνες, οι γοφοί, τα γόνατα, οι αστράγαλοι, όλα περιστρέφονται διαρκώς, αυξάνοντας την ευελιξία και το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων.

        Την ίδια στιγμή, οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που προστατεύουν και υποστηρίζουν τις αρθρώσεις ενισχύονται κι έτσι  διατηρούνται ευκίνητοι και υγιείς.

        Κι όλα αυτά, ενώ εσείς απλά απολαμβάνετε την άσκηση, παραμένοντας εστιασμένος στη φόρμα σας. Μια μορφή διαλογισμού “εν κινήσει”.

        Ως μέτρο πρόληψης, η τακτική άσκηση του Tai Chi ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκαμψίας και πόνου που οφείλεται σε οσφυαλγία, αρθρίτιδα και ισχιαλγία.

        Έπειτα, υπάρχουν τα σημαντικά ψυχολογικά οφέλη που κερδίζονται από τη μοναδική σύνδεση νου και σώματος στο Tai Chi.

        Καθώς κατευθύνετε το νου σας να εστιάσει στις κινήσεις της φόρμας, διαπιστώνετε ότι έχετε αποκόψει όλους τους εξωτερικούς περισπασμούς, με αποτέλεσμα ένα διαυγέστερο και πιο χαλαρό μυαλό.

        Οι σκέψεις κατά την εκτέλεση της άσκησης εξαφανίζονται. Η γαλήνη του νου είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του Tai Chi.

        Κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ αναφέρουν βελτίωση στην ισορροπία και την ειρήνη του νου, μετά από μόλις οχτώ εβδομάδες εξάσκησης σε μια απλή φόρμα κινήσεων του Tai Chi.

        Άλλα οφέλη του Tai Chi είναι η βελτιωμένη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπου, η καλύτερη αναπνοή, τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, ο ποιοτικότερος ύπνος και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

        Οι περισσότεροι ασκούμενοι αναφέρουν βελτίωση της δύναμης, την αντοχής και της ευλυγισίας ως άμεσο αποτέλεσμα της άσκησης Τai Chi.  Άλλοι πάλι αναφέρουν πως από τότε που έβαλαν το Tai Chi στη ζωή τους, παρουσιάζουν μειωμένο στρες, λιγότερα αρνητικά συναισθήματα  και βελτιωμένη ικανότητα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.    

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?